شیشه به عنوان یکی از مواد ساختمانی اساسی که در زندگی روزمره ما حضور دارد، از اهمیت ویژهای برخوردار است. از پنجرهها و درها تا ساختمانهای بلند و مدرن، شیشه یک جزئی اساسی از طراحی و ساختار ساختمانی است. اما آیا همهی انواع شیشهها یکسان اند؟ آیا میدانستید که شیشه تقویت شده حرارتی چه تفاوتها و مزایایی نسبت به شیشههای معمولی دارد؟
شیشه تقویت شده حرارتی تقریبا پنج برابر قویتر از شیشه معمولی است. تقویت به این معناست که شیشه در دمای بسیار بالا گرم شده و سپس خنک میشود. این فرایند باعث ایجاد یک شوک در شیشه میشود که در نهایت باعث افزایش مقاومت آن خواهد شد.
در این مقاله، به بررسی ویژگیهای شیشه تقویت شده حرارتی پرداخته و به این سوال که شیشه چگونه درست می شود پاسخ خواهیم داد. از افزایش ایمنی و مقاومت در مقابل ضربهها تا کاربردهای متنوع در زمینههای صنعتی و تجاری، شیشه تقویت شده حرارتی یک گام مهم به سوی نوآوری و بهبود در صنعت شیشهسازی محسوب میشود.همچنین شما میتوانید برای اطلاع از لیست قیمت شیشه سکوریت به مقاله قیمت شیشه سکوریت مراجعه نمایید.
برش شیشه و شکل دادن به آن
برای پاسخ به این سوال که شیشه چگونه درست می شود، ابتدا باید اطلاعات کافی درباره نحوه برش آن داشته باشید. برای تهیه شیشه تقویت شده حرارتی انجام موارد زیر ضروری است:
۱. ابتدا شیشه را به شکل مورد نظر ببرید.
باید شیشه را قبل از حرارت دادن (تمپرید کردن) آن برش داده و شکل دهید. اگر سعی کنید بعد از تمپرید کردن شیشه را ببرید یا تغییر شکل دهید، خواهید دید که شیشه ضعیف شده یا به راحتی میشکند.
شیشه تقویت شده حرارتی سختتر از شیشه معمولی است. اما اگر بعد از حرارت دادن آن را برش دهید، احتمال بسیار زیادی وجود دارد که بشکند، زیرا از شیشه عادی شکنندگی بیشتری دارد.
هشدار: همیشه عینک ایمنی و ماسکی که دهان و بینی شما را محافظت کند را در زمان برش شیشه و شکلدهی به آن استفاده نمایید تا از تنفس پودر شیشه جلوگیری شود.
2. برای یافتن نقصهایی مانند ترکها و حبابها، شیشه را مورد بازرسی قرار دهید.
شیشه معمولی را به دقت بررسی کنید تا اطمینان حاصل شود که پس از برش دادن به اندازه مورد نیاز، هیچ ترک یا نقص دیگری در آن وجود ندارد. این نقصها میتوانند باعث شکستن شیشه در حین حرارت دادن شوند، بنابراین شیشه دارای ترک یا حباب را حرارت ندهید. مهم است که این کار پس از برش دادن شیشه حتما انجام شود.
3. لبههای شیشه را با مقوای شنی قرمز تا زمانی که صاف شوند سمباده بکشید
از مقوای شنی با زبری متوسط تا زیاد مانند مقوای ۸۰ گریت استفاده کنید. مقوای شنی را مرطوب کنید تا از پراکنده شدن غبار شیشه در هوا جلوگیری شود و در امتداد لبه های شیشه سمباده بکشید تا تیزی لبه ها بر طرف شده و سطح آن یکنواخت شود.
4. شیشه را برای حذف غبار شیشه ناشی از سمباده کشیدن و هر گونه آلودگی دیگر بشویید.
دانههای کوچک شیشه و خاک میتوانند با فرایند حرارت دادن شیشه تداخل داشته باشند. اطمینان حاصل کنید که شیشه را به طور کامل بشویید تا هرگونه اثری از مواد اضافی موجود بر آن حذف شود. برای این کار میتوانید از آب معمولی و خنک استفاده کنید. نیازی به استفاده از هیچ محلول شوینده ویژهای نیست.
گرمایش و سرمایش شیشه
در ادامه مقاله شیشه چگونه درست می شود به دومین مرحله از این فرایند که گرما دادن و سپس سرد کردن شیشه است اشاره خواهیم کرد.
1. شیشه معمولی برش خورده را با استفاده از تخته چوب داخل فر یا کوره قرار دهید.
برای تهیه شیشه تقویت شده حرارتی دما باید حداقل ۶۰۰ درجه سانتیگراد (۱,۱۱۲ درجه فارنهایت) باشد تا امکان مقاوم سازی آن فراهم شود. بنابراین مطمئن شوید که کوره قبل از اینکه شیشه را داخل آن بگذارید، حداقل به این دما رسیده باشد. استاندارد صنعتی برای حرارت دادن شیشه ۶۲۰ درجه سانتیگراد (۱,۱۴۸ درجه فارنهایت) است.
تا زمانی که دما به خوبی بالا برود، میتوانید از هر نوع فر یا کورهای برای حرارت دادن شیشه استفاده کنید، اما بهترین روش استفاده از کورههای صنعتی است.
2. شیشه معمولی را به مدت ۲ تا ۲۵ دقیقه حرارت دهید.
یکی از سوالات رایج درباره اینکه شیشه چگونه درست می شود، مدت زمان مورد نیاز قرارگیری آن در کوره است. شیشه باید ۲ تا ۲۵ دقیقه در دمای بالای 600 درجه سانتیگراد حرارت ببیند. زمان دقیق این فرایند به ضخامت، دمای فر و عوامل دیگر بستگی دارد. بهتر است که شیشه معمولی ۲۵ دقیقه کامل در کوره باقی بماند تا مطمئن شوید که فرایند حرارت دهی به خوبی انجام شده است.
در فرایند تخصصی تولید شیشه تقویت شده حرارتی، استفاده از کورههای مخصوص این امکان را فراهم میکند که کار را دقیقتر انجام دهید. در صورتی که تجربه کافی در انجام این کار ندارید، شما می توانید با امتحان کردن زمانهای مختلف، فرایند حرارت دهی را بهینه نمایید.
3. شیشه گرم را از فر خارج کرده و آن را روی سطح سنگی یا سیمانی قرار دهید.
با استفاده از دستکشهای ضد حرارت مخصوص کوره، شیشه حرارت دیده را از کوره خارج کرده و بر روی سطح سیمانی یا سنگی بگذارید و فرصت دهید شیشه خنک شود.
در کارگاههای مخصوص تولید شیشه تقویت شده حرارتی که بهطور ویژه برای تمپرید کردن شیشه طراحی شدهاند، یک فر خنککننده ویژه وجود دارد که شیشه به آن منتقل خواهد شد.
4. با عینکهای پولاریزه و نوری که به شیشه میتابد، آن را بررسی نمایید.
شیشه حرارت دیده را متناسب با الگوهای سایهای آن از طریق عدسی های پولاریزه مشاهده نمایید. اگر هیچ خطوط تیره و روشنی بر روی شیشه مشاهده نشود، به این معنا است که به خوبی حرارت دیده و مقاومت لازم را پیدا کرده است.
مزایای شیشه تقویت شده حرارتی
بعد از فرایند تولید، شیشه تقویت شده حرارتی قبل از تحویل به مشتری، از نظر کیفیت نهایی بررسی خواهد شد. این نوع از شیشه دارای مزایای زیادی می باشد که شامل موارد زیر است:
- استحکام: فرایند حرارت دهی باعث می شود شیشه تقویت شده حرارتی چهار تا پنج برابر مقاوم تر از قطعات شیشهای معمولی شود. زیرا بر اثر حرارت دهی به شیشه معمولی شوک وارد می شود که باعث افزایش مقاومت و پایداری آن خواهد شد.
- انعطافپذیری: شیشه تقویت شده میتواند به اشکال، اندازه ها و الگوهای مختلف برش داده شود، زیرا مقاومت بسیار بالایی دارد و به راحتی نمیشکند.
- زیبایی: شیشه تقویت شده از نظر شفافیت، زیبایی دوچندانی داشته و امکان تراشکاریهای ظریف و حساس برای زیباتر شدن آن نیز وجود دارد.
- ایمنی: هر چند که شیشه تقویت شده حرارتی به سختی میشکند، اما در صورت شکستن نیز خطری نخواهد داشت، زیرا به قطعات خیلی ریز تبدیل میشود و قطعات درشت خطرناک از خود به جا نمیگذارد.
- کاربردها: از آنجایی که شیشه تقویت شده حرارتی مقاومت بالایی دارد، کاربرد های زیادی نیز در صنعت، ساختمان سازی و دکوراسیون داخلی دارد. از این شیشهها میتوان در مواردی نظیر طراحی حمام، درها، دیوارها، نردهها، مبلمان، قفسهها، دیوارهای دفتری و تجهیزات نورپردازی استفاده نمود.
یک فروشنده ماهر شیشه با استفاده از فناوری مدرن و ماشینآلات پیشرفته، میتواند قطعات شیشه تقویت شده حرارتی سفارشی و با کیفیت بالا تولید کند که برای بسیاری از کاربردها مناسب است. در نهایت از شما سپاسگزاریم که در مقاله ” شیشه چگونه درست می شود ” همراه ما بودید.